Ex•on•er•ate kampány

All I ever wanted

All I ever needed

Is here in my arms…

A Depeche Mode ikonikus világa ihlette az új „dual fókuszú” DADO MACRAME kampányt. Az extravagáns menyasszonyoknak alkotott fotó és videósorozat mellé egy különleges koncert kapszulakollekció is készült a DM (és úgy általában a zene) rajongóknak; ha kíváncsi vagy a részletekre, olvass tovább… ; )

Miért az Ex•on•er•ate címet kapta a kampány? „

Ex•on•er•ate = megszabadulni azoktól a gondolatainktól, terheinktől, amelyek korlátoznak bennünket. Akár viselkedésben, akár öltözködésben, akár a létezésben. A felszabadultabb, Önazonosabb „énre”, a megélésre való törekvésre buzdít. Ami valahol bátorságot igényel, és önfeledtebb pillanatokat hoz… 

A macrame ruhákban rejlő "szabadság-élmény"...

Az elmúlt néhány év alatt rengeteg DADO-élménnyel gazdagodtam és rengeteg pozitív visszajelzést kaptam azoktól a csajoktól, akik valamilyen kontextusban viselték már a kézzel csomózott ruháimat. Akár a hétköznapokban, akár a kifutón, akár a kamera túloldalán, akár a nagy napon került erre sor; volt egy érzés, ami egyöntetűen áthatotta és emlékezetessé tette a pillanatot a macrame ruhák viselői számára.

A macrame fonalruhák és azok szabadon repülő fonalai nyújtottak / nyújtanak egyfajta különös „szabadság-élményt” Nektek, vagy épp felerősítik bennetek azt… 

Továbbá, adnak Nektek egy különleges powert, bátorságot és valahogy magabiztosabbnak érzitek magatokat, amikor viselitek a kézzel csomózott ruhákat. Ezek voltak azok az általatok megfogalmazott kulcsfontosságú tényezők, melyeket beépítettem a kampányba, és ez vezetett az Ex•on•er•ate gondolatiságához, koncepciójához. Szeretném ismét megköszönni azoknak a csajoknak, akik visszajelzéseikkel támogattak!

DADO macrame ruhák „extravagáns, bátor, szabad” csajoknak

Az én „szabadság-metaforám”

Szóval.. az egész egy ártatlan télesti sétálással indult, ami egy random fröccsel folytatódott a rég látott, ikonikus budapesti Depeche Mode pubban, a 101Klubban. Ültem a fröccsel a kezemben és néztem a karaktereket, akik a pubban megjelentek. Első pillantásra látszott rajtuk, hogy igazán szabadok. Szabadok az öltözködésükben, a viselkedésükben. Nincs tabu. Lánc az arcon, színesre festett haj, extrém ruhadarabok, tetoválások… ÉS!! Mindezt teljes önazonossággal hordva; semmi kamu, felvett álarc. Imádtam a pillanatnyi felismerést. 

És rögtön láttam magam előtt, hogy milyen macramet készítenék az ilyen karaktereknek; akik nem félnek merész ruhákat viselni…

Extravagancia, bátorság, szabadság, önazonosság

Akkor, ott jutott eszembe, őket látván, hogy szeretnék egy olyan inspirációs fotósorozatot megalkotni, ami bátorítja azokat a csajokat, akiket korlátoznak a saját gondolataik vagy az, mit gondolnak majd mások róluk, ha valami merészet viselnének, (mert épp abban lennének igazán önmaguk) és emiatt nem mernek önazonosak lenni. Illetve hogy olyan csajoknak szeretnék alternatívát nyújtani extravagáns öltözködésben a hétköznapokra vagy akár a nagy napjukra, mint akik ott álltak előttem.

Légy szabad és önfeledt • akár a fonalruhádban

Valamiféle különös adrenalin-löket kap el, amikor elkezdenek beugrani, cikázni a fejemben az ötletek. Így éreztem akkor is, amikor a random fröccs mellett hangosan kimondtam: Én itt ezen a helyen készíteni fogok egy kreatív anyagot.”

Az már csak hab volt a tortán (számomra), hogy mindez épp egy Depeche Mode pubban történt… azért, mert már 14 éves koromban magával ragadott a banda különleges világa. A zenekar azóta is • kvázi 20 éve „velem van”; átéltünk már együtt szebb és rosszabb napokat; gimis szerelmek és szakítások, érettségi, egyetemi évek, arconpörgések, kalandok, szabadság és magány, lázadás és megnyugvás; … minden életszakaszhoz adott számomra valamiféle útravalót… és most én hozok általa a közönségemnek.

Mindezek összességének, de főképp a 101Klub miliőjének köszönhető, hogy végül a teljes kampányt a Depeche Mode ikonikus világa hatotta át, mind zeneiségben, vizualitásban, mind feelben; ugyanis ezek együttese ad egyfajta különös szabadság-érzetet

Akár a macrame ruhák (hiszen Ti mondtátok), hogy a ruháimat viselve hamarabb felszabadultnak érzitek magatokat, könnyebben feloldódtok legyen szó kameráról, színpadról vagy akár a Nagy Napról. 

A kampánnyal célunk bátorítani Titeket az Önazonosságra; arra, hogy szabadon viseljetek azt, amit csak akartok (az esküvőtökön is) és ne korlátozzanak benneteket a gondolataitok vagy hogy mit gondolnak mások! 

Legyél szabad és önfeledt • ezt képviseli az Ex•on•er•ate 

Most, hogy a koncepcionális részt, hátteret már ismeritek… Beavatlak Titeket abba is, hogyan lett mindez a gondolatiság átültetve a csomókba, a vizuális anyagokba és egyéb apró részletekbe…

Kampánynév • dual focus • terméknevek

Ex•on•er•ate

…akár egy DM album címe

A kampánynév választása során az volt a célom, hogy olyat találjak, ami úgy hangzik majd, akár egy Depeche Mode album vagy szám címe. Az Exonerate számomra valahol az Exciter albumot idézi, ugyanakkor részleteiben reflektál arra, ami a megszületett ötlet mögött áll. És nem mellesleg feelingben passzol a kampányhoz választott DM dalhoz is. A font stílusa és a közbeékelt pöttyök idézik a fogalommagyarázó szótárak stílusát; így jelezvén azt, hogy a kampány során kaptok majd egy magyarázatot, mit szeretnénk vele üzenni.

Az Ex•on•er•ate kampány rendhagyó módon „dual-fókuszú”, azaz 2 részből áll…


CONCERTWEAR kapszulakollekcióból, amelyet az igazi Depeche Mode és zene rajongók extravagáns csajoknak készítettem. 
A kollekció a korábbi kollekciók Best Seller darabjait rejti újragondolva, egy kis csavarral: fekete textilbőr szálakat öltöttem a fonalakhoz. Így a ruhák a koncerten való ugrálás, forgás, pörgés közben még extrábban repülnek, lobognak majd. 

(Nem is lehetne aktuálisabb a dolog, hiszen startol a Memento Mori, azaz a Depeche Mode idei koncertturnéja; júliusban Budapestre is ellátogatnak! Ha szeretnél a koncerten macrame ruhát viselni, érdemes tudnod, hogy minimum 2-3 hét ezeknek a daraboknak az elkészítési ideje!)

DM dalok címeit viselik a Macrame Ruhák

Alkotás közben pedig egyszerűen beugrott, hogy az egyes darabok konkrét Depeche Mode számokat idéznek meg számomra. Így csomózás közben született az ötlet elsősorban a koncertdaraboknál, hogy DM dalok neveit viseljék a macrame ruhák.”

A kampány másik fele az extravagáns menyasszonyoknak szóló…

BRIDALWEAR inspirációs fotó- és videósorozat
(A képekért katt ide)
Az itt megjelenő macramekkal már találkozhattatok, például a 2022-es októberi Bridal Fashion Show kifutóján! Így nem feltétlen volt újdonság számotokra, ám egyértelmű, hogy ilyen kontextusban teljesen más élményt nyújt látványuk és más hatással van ránk!

Megmondom őszíntén ezeket a bridal csodákat először nem gondoltam feltölteni a webshopba; mert a különböző méretekben való elkészítésük rendkívül bonyolult feladat, ami több konzultációt, személyes próbát is igényel és több hónapos munkafolyamat is állhat a tökéletes végeredmény megalkotása mögött.

Végül „ONESIZE” méretben ők is felkerültek méghozzá olyan szempontból, hogy a külföldi extrém menyasszonyoknak, érdeklődőknek nyújtsak ezáltal egy lehetőséget! 

Ezek a bridal darabok a webshopban a „szerelmesebb”, „szenvedélyesebb” Depeche Mode dalok címeiről kapták a nevüket.

Extra a termékleírásban és a megrendelőknek!

A termékleírásokba extra meglepetés linkeket is elrejtettem, így ha kattintotok, a felugró zeneszámon, videoklipen keresztül átélhetitek, milyen élményt nyújt majd a számhoz társított ruha! Sőőőőőőőőőőőőt a megrendelők hozzáférést kapnak a titkos Spotify listámhoz, amely az én kedvenc DM dalaimat rejti! És ez még nem minden… ; )

Vizuális "szabadság-élmény"

Short kampányfilmek • akár a mini DM videoklipek

A kampányhoz készítettünk különleges Youtube / Instagram short videókat is, melyeknél elsődleges szempontunk volt, hogy megidézzük a Depeche Mode ikonikus világát és visszahozzunk olyan effekteket, elemeket, amik a DM klipekben felbukkannak. Mindezt modernizálva és DADO stílusban. Így tulajdonképpen megalkottuk a saját mini Depeche Mode klipjeinket, melyek nem egyszerre érkeznek az online térbe, hanem a követőink folyamatosan kapják őket a kampány során.

A klipeknek konkrét történetük nincs, a koncepció fókuszában lévő „szabadság-élményt” szerettük volna átadni rajtuk keresztül és egy mindenkit magával ragadó hangulatot szerettünk volna megteremteni. Szerintünk sikerült. : )

(Ha szeretnénk, egy fiktív történet azért mégis „rátukmálható”: főszereplőnk egy olyan szabad, önazonos csaj, aki a nagy napján is önazonosan dönt és merész macrame ruhát választ. Őt látjuk, amint az esküvője előtt még elmegy a kedvenc helyére, ahol mindig igazán szabad és önmaga lehetett. Közben pedig bevillannak neki olyan momentumok, amiket ott átélt, természetesen a DADO fonalruhákban. A „home video” jelleg szintén tudatos volt, hogy adjunk akár egy olyan érzetet, mintha a pasija kamerázta volna a pubban.)

A kampányfilmekhez nemmást választottam, mint Mia Batét, akivel már több közös projekten is dolgoztunk és akiről tudom, hogy épp olyan elszánt és igényes a saját munkáját tekintve, akárcsak én. Mia számomra az emocionális, egyedi cinematográfiák megteremtőjének istennője… félszavakból is értjük, mire gondol a másik, ami nagy kincs egy ilyen feladat során. A Zoom meetingünkön pörögtek előttünk a képek, lapra lapot dobtunk egymásnak, valóságos élmény volt már az is!

Ha még sohasem volt rajtad DADO remekmű, akkor bizony nem tudod miből maradsz ki! Dalmival már több éve dolgozunk együtt és mindig teljesen ámulatba ejt mennyire kreatív, progresszív és úttörő abban, amivel foglalkozik.

Amikor megkeresett ezzel a Depeche Mode inspirálta styled shoot ötlettel, eszembe sem jutott volna nemet mondani! Rögtön izgatott lettem, hogy elsőként láthatom majd az új kollekció darabjait és még inkább felgyorsult a szívverésem mikor Dalmi megmutatta, hogy ezúttal olyan anyagokat is használt az új alkotásaiban, amiket azelőtt még soha.

Dalmi makramé csodái egyfajta elemi erőt adtak a modellnek abban a szent minutumban mikor felvette őket. Áradt a badass hangulat amely még több mélységet, egyediséget adott minden egyes jelenetnek amit sikerült lencsevégre kapni a 3-4 órás forgatás alatt.

Ehhez a kampányhoz több 5-15 másodperces vertikális videó készült kifejezetten közösségi média felhasználásra. A cinematográfiát erősen inspirálták a 80-as évek végén készült Depeche Mode videoklipek. Az elkészült esszencia videók egyfajta művészi home videó jelleget közvetítenek, amelyeket színesítenek a hosszú záridős felvételek, a stop motion-t idéző kivitelezések, a régi filmekre hajazó stilisztikai megoldások. Természetesen nem maradhatott el az a fajta csipetnyi modernizmus sem, ami meghatározza a DADO-t, ennek érzékeltetéséhez selyem sima slow motion-t, különböző dinamikus kameramozgásokat használtam punch in és dolly zoomokkal keverve.

BW fotóanyagok és tipikus „DM poénok”

A Depeche Mode albumok, koncertturnék vizuális anyagait tekintve jellemző a fekete-fehér fotográfiák használata. Így nálunk is az alapkoncepció az volt, hogy a fotókat dominánsan BW variációban fogjuk publikálni. Természetesen a zseniális Anton Corbijn, holland fotóművész, film- és videóklip-rendező DM munkáit is elemeztük egyaránt a fotókhoz és a videóklipekhez, sokat inspirálódtunk a feladat előtt.

A képekből mini „jelenetek” születtek, mindegyik szettet más-más szituációba, térbe helyeztük a 101Klubon belül vagy a klub előtti utcafronton.

DM „relikviáimat” is láthatjátok egyébként a fotókon… : ) Turnén bezsebelt DM pohár, koncertpóló, régi koncertjegyek… de voltak további fantasztikumok is, amik kimaradtak a jelenetekből pl.: DM bakelit vagy könyv. Az „azért ne toljuk túl” miatt végül nem használtuk őket. : D

Tipikus DM poént rejtettünk el például az egyik fotón: a banda tagjainak defókuszban való megjelentetése jellemző a teamre, ezért az egyik fotón engem is felfedezhettek a háttérben, a modell mögött… csak ezúttal nem fonalruhában, hanem DM pólóban. : )

Szuperül debütált a bőrdzsekibe több órán át kalligrafált DM dalszöveg is a fotókon… melyet bármelyik extravagáns menyasszonynak elkészítek ezentúl! Bár nem macrame, de ezt is én készítem kézzel, egy speciális spanyol textilfilccel.

A kampány fotóanyagaihoz Mészáros Mátét kértem fel. Máté a DKWP wedding fotós workshopokon került először kameraközeli kapcsolatba a ruháimmal. A workshopon készült fotói között több is nagy hatással volt rám és amikor a DM ihlette projekten elkezdtem dolgozni, az Ő világa ugrott be először. Azt éreztem: igen, ezt a stílust és élményt Máté fogja tudni hozni, átadni a képeken keresztül. Az már csak hab volt a tortán, hogy Máté olyan modellt ajánlott a projekthez, akire azonnal igent mondtam!

Tóth Eszter • a koncepciót és a fonalruhákat életre keltő főhősnőnk

Modellünk, Tóth Eszter (táncos) tökéletesen tudott kapcsolódni mind a mindsettel, mind a ruhákkal; profin hozta a megálmodott karakterünket és egy pillanatra sem jött zavarba! (DADO kampányanyagban egyébként nem először szerepelt táncos modell. Ez tudatos is: egyrészt mert a fonalaknak elképesztően jól áll a mozgás, másrészt mert a tánc olyan testtudatot ad egy modellnek, amitől egyszerűen teljesen más fotók fognak születni.)
A táncosok teljesen másképp „használják” a testüket és a tánc épp abban a szabadság-élményben ad bátorságot, ami egyébként a kampányunk témája is… Eszter életre keltette mozdulataival a ruhákat.

Esküvőfotósként számtalan lélegzetelállító menyasszonyi ruhakölteményt volt szerencsém megörökíteni az évek során, és többségük gyönyörű szobrokká emelték az arát – de Dalma ruháit nem szobroknak tervezték, hanem táncosoknak! A ruha szabadon mozog viselőjével, szinte saját személyisége van, mely arra buzdít, hogy te is bátran mozogj vele! Ez kulcsfontosságú volt a modell kiválasztásánál, és ismerve Eszter táncos hátterét nem is volt kérdés, hogy őt ajánljam a ruhák „megtáncoltatásához”.

A fotózás napján szinte azonnal belekerültem a flow-állapotba (innen is kacsintás Csíkszentmihályi Mihálynak).

A makramé ruhák Esztert és a fantáziámat is azonnal megmozgatták, egyik ötlet jött a másik után. Dalma kreációi azonnal beleolvadtak az urbánus környezetbe, de mégis kiemelték a modellt, aki élvezve ezt a feltűnő láthatatlanságot hamar feloldódott a ruhákat viselve. Ez fontos tapasztalat, hiszen nagy napon, mikor minden mozgásban van, hatalmas előny, ha a menyasszony is együtt tud folyni az eseményekkel, és könnyebben át tudja adni magát a nap élményeinek.

A projekthez a Nikon Z5 és Z6II fényképezőgépekkel egy SIGMA 14-24mm f/2.8 DG HSM ART optikát használtam, a különlegesebb perspektívák megteremtéséhez, illetve ruhák urban környezetben való bemutatásához, valamint egy SIGMA 50mm f/1.4 DG HSM ART optikát a portrékhoz, és a közelebbi részletekhez. A belső térben a kontrasztos atmoszféra megteremtésében egy Godox V1 vaku és a rászerelt softbox segített – és persze a Depeche Mode zenéje.”

Styling & Makeup

Pár sort ez a téma is megérdemel, ugyanis természetesen itt is fókusz volt a „DM-hatás” megidézésén. Elmaradhatatlan volt például az ikonikus fekete „Dave napszemüveg”, a bőrdzseki és a Martens bakancs. A szettek többnyire total black vagy total white darabokból lettek összerakva. Ezzel pedig egy kicsit érzékeltetünk egy bennünk élő kettősséget is: a visszafogottabb és a vadabb ént.

Direkt társítások: a Higher Love nevet viselő menyasszonyi macrame ruhánál kifejezetten tudtam, hogy street jelenetekhez szeretném választani; a bőrdzseki tökéletesen „lazította” ezt az egyébként rendkívül nőies darabot.

A jelenetekhez szinte mindig adta magát, milyen macramet, szettet adjak Eszterre épp.

Amikor az extra vizuális elemeken gondolkodtam, a hagyományos cigarettát kihagyhatatlannak éreztem; hogy kicsit „polgárpukkasztók” legyünk. És az is egyértelmű volt számomra, hogy a Strangelove ruhához illik a legjobban. Ezt a fotók is bebizonyították!”

Makeup tekintetében „dark” irányvonalat választottunk, amit a szerintem hazai makeup artistok egyik legtehetségesebbike, Csalava Eszter vállalt el és alkotott meg olyan művészi tökéletességgel, amit a fotókon is egyértelműen láthattok. Nagyon boldog voltam, hogy Eszti is csatlakozott a projekthez, nagy vágyam volt, hogy legyen egy közös munkánk!

A helyszínünk, a budapesti 101Klub a maga miliőjével az egész munka során extra élményben részesített minket. A falakon lévő DM képekből szinte érezni lehetett a felénk áradó pozitív erőt, ami támogatott minket a projekt megvalósításában. Bettinek pedig annyira köszönjük, hogy egész délután úgy dolgozhattunk, hogy közben DM klipek mentek a kivetítőn! Köszönjük a kávékat és üdítőket is és a fotózás utáni nagy beszélgetést! Hibátlan hangulat volt és felejthetetlen flow élmény az egész nap, amit sok-sok év múlva is csillogó szemekkel fogok mesélni, újra átélve minden pillanatot. És ha a jövőben meghallok egy DM dalt, biztosan eszembe jut majd ez a nap. A szabad alkotás napja, ami mosolyt csalt az arcunkra. Köszönjük a klubnak a nemmindennapi lehetőséget!!!

Zárógondolatok…

Nem sikerült rövidre ez a kampánycikk, ám annál tartalmasabb lett. : ) Örülök, ha akad köztetek, aki rászánta idejét, végigolvasta és ezáltal beTEKINTÉST NYERT abba, milyen összetett munka egy ilyen kampány megalkotása. azt gondolom aznap Szerencsésen álltak a csillagok és mi tudtunk élni vele! 

Végtelen hálával, köszönöm a kampány team minden egyes tagjának munkáját, akik megérdemlik, hogy figyeljetek rájuk:

Szeretettel ajánlom az elkészült Depeche Mode ihlette kampányunkat nemcsak a saját közönségemnek, hanem minden DM rajongó barátnak is.

A végtelenbe és tovább…
Találkozunk a koncerten!
Sok puszi és ölelés:
Dalmi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük